neděle 5. října 2014

Vynikající domácí jahodový sirup

Kam se na něj hrabe sebelepší kupovaná značka :-) A taky aby ne, za tu námahu ... je trošku pracnější, ale výsledek vážně stojí za to.

Suroviny:

  • 1 kg jahod
  • 900 g cukru
  • 80 ml vody
  • 10 g kyseliny citronové

Pracovní postup:

Omyté a očištěné jahody vrstvíme do kvalitního hrnce, vrstvy prosypáváme cukrem. Poslední vrchní vrstva by měl být cukr - konzervuje a zabraňuje kažení.
Na chladném místě (nechala jsem v ledničce) necháme stát 3 - 4 dny.
Po odstátí scedíme přes plátýnko (také to jde přes sítko z překapávače) uvolněnou šťávu a nakonec ke zbylým jahodám přilijeme 80 ml vody a tlakem vymačkáme přes plátýnko.
Scezenou a vymačkanou šťávu zahřejeme, přidáme 10 g kyseliny citronové a cca 2 min. povaříme.
Horký hotový sirup plníme do dobře vymytých láhví a uskladníme na chladném místě.

Z tohoto množství jsem udělala necelé 3 láhve sirupu.

Inspirace k receptu: albert 

Sirup z arónie - nevařený i vařený

Žádné komentáře:

Okomentovat